Ciasto z rabarbarem i kruszonką – przepis wyśmienity!

Najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką!

Ten przepis kochają zarówno seniorzy jaki i Ci najmniejsi. Gdy trwa sezon na rabarbar a w naszym domu zbliża się weekend i czas na słodkie desery, domownicy zawsze proszą o to samo: „Mamo, zrób ciasto z rabarbarem i kruszonką (przez najmłodszego członka rodziny zwaną ‘kruszynką’). Na szczęście rabarbar można zamrozić i cieszyć się tym ciastem o idealnie zrównoważonym słodko-kwaśnym smaku przez cały rok, choć oczywiście nie ma to jak świeży rabarbar. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu (świetne pole ćwiczebne dla początkujących kucharzy!).

Składniki

Ciasto:

  • 270 g mąki pszennej tortowej
  • 170 g masła
  • 150 g cukru (najlepiej pudru, ale nie jest to konieczne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu greckiego
  • 3 jajka

Kruszonka:

  • 140 g mąki
  • 70 g masła
  • 80 g cukru

Najważniejszy składnik: 700 g rabarbaru

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Formę prostokątna o wymiarach 24 cm x 28 cm lub formę okrągłą o średnicy około 25 cm (z odpinaną obręczą) smarujemy masłem.

Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy na plasterki o grubości mniej więcej 0,5 cm.

Teraz czas na kruszonkę. W niedużym rondelku lub na patelni na małym ogniu roztapiamy masło, następnie dodajemy do niego cukier, a po około 2-3 minutach dodajemy mąkę. Mieszamy, powstaną nam grudki kruszonki. Odstawiamy naczynie z ognia i studzimy kruszonkę.

Przechodzimy do ciasta. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej proszek do pieczenia (lub sodę). Wymieszajmy dokładnie te dwa składniki. Teraz ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Zajmie nam to około 7-8 minut (na średnich obrotach miksera). Do ubitej masy dodajemy jogurt lub maślankę, a następnie po jednym jajku, zachowując przynajmniej dwuminutowe odstępy między dodawaniem jaj. Zadbajmy by masa był idealnie gładka.

Po zakończeniu tego etapu, do powstałej masy dodajemy wcześniej przygotowane „składniki suche” czyli mąkę z proszkiem/sodą, zmniejszając przy tym obroty miksera. Składniki suche dodajemy w dwóch partiach, mieszając niedługo, tylko do idealnego połączenia się wszystkich składników.

Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu rozkładamy pokrojony rabarbar. Rabarbar posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-60 minut, zależnie od formy, którą wybraliśmy. Pamiętajmy, że mniejsza forma to wyższe ciasto – wtedy proces pieczenia zajmie nam 60 minut. Wyjmujemy z piekarnika gdy patyczek będzie suchy.

Przygotujmy się na to, że ciasto w kilka minut zniknie ze stołu.

Smacznego!

Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!

Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.

Przejdź do Testu

Podobne artykuły

Przegląd prywatności
logo Culina

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.

Ciasteczka stron trzecich

Ta strona korzysta z Google Analytics oraz Google Ads do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.