Drewno w kuchni cz. 1. Drewniane blaty

Jest wśród nas dość liczna grupa, która twierdzi, że kuchnia jest sercem domu. Nie powinno więc nikogo dziwić, że właśnie tej domowej przestrzeni poświęcamy najwięcej czasu, gdy budujemy nowy dom, urządzamy mieszkanie lub przeprowadzamy remont. Projektujemy i aranżujemy naszą kuchnię tak by spełniała nasze oczekiwania dotyczące estetyki jak i wymiaru praktycznego.

Dlatego gdy decydujemy się na drewno w kuchni, wiemy, że taka kuchnia będzie piękna i ponadczasowa, ale zastanawiamy się czy warto? Czy będzie łatwa w utrzymaniu? Czy rzeczywiście drewno zdoła oprzeć się wymagającym kuchennym warunkom? Ten krótki artykuł może pomóc uporządkować wiedzę na ten temat, a szczególnie na temat drewnianych blatów oraz frontów.

Drewniane meble

Drewniane meble z litego drewna zyskują na popularności zarówno wśród wymagających architektów wnętrz, jak i osób niezwiązanych zawodowo z projektowaniem czy produkcją mebli. Jedną z przyczyn tego trendu jest ta ogromna zaleta drewna, że jest ono materiałem naturalnym, nadającym pomieszczeniu ciepły i przytulny klimat. Poza tym, drewno nigdy nie wychodzi z mody (niechlubny okres mają już za sobą nawet polskie boazerie; bardzo wyraźny jest powrót do desek na ścianach mieszkań, domów i restauracji w formie dosłownej lub mniej lub bardziej subtelnych nawiązań do boazerii). Moda na rustykalność i sielskość przyczyniła się do rozpowszechnienia tego wdzięcznego materiału w naszych domach. Również miłośnicy nowoczesnych brył i minimalizmu dostrzegli ogromne zalety drewna jako materiału do zabudowy i wyposażenia kuchni.

Z pomocą drewnu przyszedł też rozwój technologii. Coraz łatwiej ochronić materiał przed uszkodzeniami mechanicznymi czy wilgocią. Dlatego częściej i chętniej wykonujemy w drewnie nie tylko meble kuchenne, ale również blaty i podłogi. Skupimy się teraz na tych pierwszych.

Drewniane blaty

Czasami bardzo chcielibyśmy ozdobić nimi naszą kuchnię i właściwie prawie jesteśmy zdecydowani, ale martwi nas, że szybko ulegną zniszczeniu. Jest jednak dobra wiadomość: wybór odpowiedniego rodzaju drewna oraz jego właściwa pielęgnacja pomogą nam w utrzymaniu drewnianego blatu i będziemy mogli cieszyć się nim przez długie lata.

Blat drewniany z pewnością nie jest tak twardy i wytrzymały jak kamień. Ale jeśli wybierzemy odpowiednie twarde drewno, na pewno przedłużymy jego trwałość. W przypadku blatów właśnie, najlepsze jest drewno twarde, do którego zaliczają się rodzime gatunki drzew liściastych (na przykład dąb, jesion) lub drewno egzotyczne, które ze względu na strefę klimatyczną z której pochodzą, lepiej znoszą działanie wilgoci i wysokich temperatur, są twardsze i dlatego trwalsze. Nie poleca się miękkich rodzajów drewna takich jak sosna czy topola. Idealnie byłoby gdybyśmy wybrali klejone drewno, a nie lite, dlatego że lite drewno ma dużą podatność na wilgoć. Drewno klejone nie pracuje tak mocno pod wpływem wilgoci, ponieważ już podczas obróbki niwelowane są wewnętrzne napięcia. Dlatego jest odporniejsze na działanie czasu i niesprzyjających czynników zewnętrznych. Generalnie istotne jest by drewno, które wykorzystujemy do blatów kurczyło się i rozszerzało tylko w niewielkim stopniu, gdy poddane jest zmiennym temperaturom i różnemu stopniowi wilgotności. Stąd warto wybrać buk, mahoń, jesion lub drewna egzotyczne jak iroko, merbau, palisander, tauari, które odznaczają się trwałością i wysokimi parametrami wytrzymałościowymi, również na wilgoć.

Podkreślamy jednak, że drewno jako materiał naturalny, nie jest odporne na wilgoć, dlatego trzeba je średnio co 6 miesięcy pokrywać lakierem lub olejem. Zabiegi te służą ochronie i przedłużeniu żywotności drewna, ale pamiętać należy, że lakier ściera się z upływem czasu, a po pokryciu olejem, drewno może ściemnieć. Z pomocą przychodzą nam odpowiednio dobrane impregnaty.

Ogromną zaletą drewna jest to, że jest materiałem prostym w obróbce. Jego przycięcie, uzyskanie w nim dowolnego kształtu lub otworu niezbędnego przy montażu kuchni (w tym sprzętów AGD, sprzętów do zabudowy) jest stosunkowo łatwe. Co więcej, jeśli jesteśmy konsekwentni w konserwacji drewnianego blatu, jego odnowienie też nie jest problemem. Zazwyczaj wystarczy zetrzeć wierzchnią warstwę drewna papierem ściennym lub szlifierką, a następnie zaolejować lub polakierować blat ponownie.

Mimo dostępności nowoczesnych preparatów oraz łatwej konserwacji drewna, zaleca się oczywiście ostrożność w jego użytkowaniu, szczególnie gdy decydujemy się na drewno inne niż drewno twarde lub egzotyczne. Drewno, jako materiał łatwopalny, nie lubi wysokich temperatur, dlatego nie można stawiać na nim gorących naczyń. Spowoduje to trudne do usunięcia lub trwałe ślady na przykład w postaci przebarwień. Dodatkowo, w przypadku „miękkich” drewnianych blatów, szczególną ostrożność należy zachować gdy posługujemy się nożem. Takie blaty mają szczególną podatność na zarysowania. Powstałe po nożu plamy będą ciemniały, a nawet gniły jeśli do środka przedostanie się wilgoć.

Jeśli regularna konserwacja drewnianych blatów wciąż kogoś przeraża, może warto zastanowić się nad substytutem drewna czyli nad blatami laminowanymi. Szczególnie polecamy wielokrotnie nagradzane ze względu na swoją funkcjonalność i design niemieckie blaty Xtra od Nobilia (otrzymały między innymi nagrodę Red Dot Award 2018). Odznaczają się szczególnie wyraźną strukturą powierzchni 3D i sprawiają wrażenie naturalnego drewna. Blaty te, pod grubym laminatem posiadają innowacyjną warstwę funkcyjną o grubości 9,4 mm która znacznie zwiększa odporność płyty roboczej na działanie wody oraz daje możliwość głębszego frezowania otworu pod zlewozmywak czy płytę grzewczą tak by licowały się one idealnie z powierzchnią blatu (wykonanie wcięć do montażu współpłaszczyznowego jest możliwe tylko do zaaprobowanych technicznie zlewozmywaków czy płyt grzewczych i wykonywane jest fabrycznie w warstwie funkcyjnej).

Jeśli chodzi o cenę drewnianych blatów, to głównie zależy ona od zastosowanego rodzaju drewna. Zazwyczaj jednak jest ona niższa od ceny na przykład blatów kamiennych.

Jakie są możliwości?

Podsumowując, jeśli bardzo zależy nam na drewnie w kuchni, w tym na drewnianych blatach, nie musimy sobie odmawiać tej niewątpliwie pięknej przyjemności, która może trwać w nieskończoność jeśli wybierzemy odpowiedni rodzaj drewna i będziemy je systematycznie pielęgnować. Dla osób pełnych obaw też jest rozwiązanie: laminowane blaty do złudzenia przypominające naturalne drewno. Wyboru zawsze musimy dokonać sami.

Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!

Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.

Przejdź do Testu

Related Blogs

Posted by Tworczesky | 29 stycznia 2020
Drobiazgi w kuchni – koniec z bałaganem!
Chyba wszyscy znamy chaos panujący w kuchni wynikający z bałaganu wśród przechowywanych w niej przedmiotów. Dotyczy to szczególnie bałaganu utrzymującego się w rzeczach drobnych. Uparcie wysypujące się z torebek przyprawy,...
Posted by Tworczesky | 18 września 2019
Kuchnia w kształcie litery „L”
Kuchnia w kształcie litery L ma tę niewątpliwą zaletę, że można ją zaprojektować zarówno w małych kuchniach, jak i tych o sporych rozmiarach. Co więcej, można o niej pomyśleć w...
Posted by Tworczesky | 17 sierpnia 2019
Czy warto zabudować kuchnię pod sam sufit?
Zabudowa kuchenna pod sam sufit znana jest projektantom i klientom od wielu lat, a obecnie przeżywa swój renesans.  Co za tym idzie, zdecydowanie powiększyło się grono jej zwolenników., przekonanych o...