fbpx

Jak być eko w kuchni?

Ekologia w kuchni – na co zwrócić uwagę?

Coraz częściej mówi się o wpływie naszych pojedynczych działań na środowisko i klimat. Ekologiczny aspekt życia pojawia się w coraz liczniejszych dziedzinach życia. Przebywając we własnej kuchni też możemy dołożyć od siebie cegiełkę mającą pozytywny wpływ na środowisko, a wprowadzenie małych zmian w naszych nawykach może przynieść dużo dobrego naszemu zdrowiu, i otoczeniu. Ekologia w kuchni to zagadnienie wielopłaszczyznowe  – po pierwsze, odnosi się do urządzenia kuchni; stawiamy na naturalne kolory i materiały, takie jak kamień czy drewno). Po drugie, staramy się wypracować  codzienne  nawyki związane z funkcjonowaniem w kuchni np. oszczędzanie wody i energii, segregowanie odpadów. Trzeci aspekt dotyczy zdrowego i ekologicznego gotowania i żywienia. Dzisiejszy wpis poświęcamy dbaniu o naszą planetę. Zapraszamy do zapoznania się z naszym zbiorem kuchennych EKOporad.

Woda

Woda w kuchni odgrywa dużą rolę „higieniczną” i spożywczą.  Jakie są więc najlepsze nawyki związane z jej oszczędzaniem? Gotując potrawy używaj tyle wody ile wymaga dany produkt – zagotowanie pełnego garnka wody, aby ugotować małe jajka jest niepraktyczne i niepotrzebne. Dodatkowo niesoloną wodę po gotowaniu warzyw, czy ryżu można śmiało użyć do podlewania roślin – w ten sposób nic się nie marnuje. Pijąc wodę, również możemy przestrzegać zasad eko i zero waste. Pierwszym zalecanym krokiem jest rezygnacja z picia wody z plastikowych butelek. Pomóc w tym mogą np. dzbanki z filtrem, które filtrują wodę z kranu i sprawiają, że woda jest klarowna i bez zapachu. Często można kupić filtry wzbogacone o minerały np. magnez. Gdy wychodzimy z domu, warto zaopatrzyć się w butelki z filtrem, dzięki którym zmniejszymy ilość kupowanych butelek z wodą w plastiku. Ciekawym rozwiązaniem, nierzadko stosowanym jest również bateria kuchenna z filtrem, która pozwala na picie wody bezpośrednio z kranu, a jej wkład filtrujący starcza na ok. 6 miesięcy. W przypadku posiadania zmywarki, warto jest również ograniczyć zmywanie ręczne, ponieważ wtedy zużycie wody znacząco wzrasta, a w ciągu minuty przez zlew mogą przelać się nawet 4 litry wody! Mniej znanym rozwiązaniem jest również zamontowanie perlatora – specjalnej nakładki na kran, która dzięki wytworzeniu podciśnienia zasysa powietrze do środka, co w efekcie napowietrza strumień wody i z kranu płynie woda pod równie dobrym ciśnieniem, ale w mniejszej ilości.

Energia

Krok pierwszy w oszczędzaniu energii to korzystanie z pokrywki podczas gotowania – w ten sposób zatrzymujemy więcej ciepła w garnku, gotowanie będzie krótsze, a cała czynność zużyje mniej energii. Kolejnym dobrym nawykiem jest włączanie zmywarki dopiero, gdy jest pełna i ergonomicznie załadowana, najlepiej na tryb eko. Zmywarki są bardziej przyjazne dla środowiska niż mycie ręczne.

Segregacja śmieci

Skrupulatne segregowanie śmieci to jedna z tych czynności, które mają znaczący wpływ na środowisko.  Segregując śmieci w odpowiedni sposób, znacznie ograniczamy tony odpadów, które bardzo zanieczyszczają naszą planetę. Warto jest zaopatrzyć się we właściwe  pojemniki na śmieci oraz zaznajomić się z zasadami odpowiedniego klasyfikowania odpadów.

Opakowania i woskowijki

Bardzo ważne jest aby ograniczyć używanie plastikowych opakowań, woreczków i torebek. Obecnie powstało dużo interesujących zamienników – owoce z marketu możemy przynosić w materiałowych woreczkach wielokrotnego użytku. Niektóre owoce i warzywa takie jak np. cebula, banany, pomarańcze mogą być wkładane bez opakowania bezpośrednio do koszyka, bo i tak będą potem myte i obierane). Zamiast foliowych woreczków i folii aluminiowej coraz większą popularność zyskują woskowijki – w 100% naturalne zawoskowane kawałki bawełnianej ścierki wielokrotnego użytku, o właściwościach antybakteryjnych do zawijania kanapek lub przekąsek. Żywność oraz posiłki powinniśmy przenosić i przechowywać w wielorazowych pudełkach na produkty spożywcze.

Eko detergenty w kuchni

Warto postawić na ekologię również podczas sprzątania w kuchni. Środki czystości często mają szkodliwy skład, agresywny zapach i zapakowane są w plastikowe butelki  Zamiast kupować oddzielne płyny do czyszczenia podłóg, płyt, naczyń itd. ,  warto zastanowić się nad przygotowaniem własnego domowego ekologicznego środka, który przyczyni się przy okazji do zaoszczędzenia pieniędzy i będzie miał mniej szkodliwy wpływ na skórę dłoni. Błyszczący dom w stylu eko to dom, w którym podczas sprzątania królują ocet, soda oczyszczona, naturalne olejki eteryczne i kwasek cytrynowy. Jeśli dysponujemy mniejszą ilością czasu, warto postawić na kupno ekologicznych płynów do naczyń i środków czystości. Do eko rozwiązań należy również używanie gąbek z materiałów z recyklingu, ulegających biodegradacji. Zakup biodegradowalnych worków na śmieci jest również dobrym pomysłem.

Jak widać, istnieje wiele eko-rozwiązań, które można z łatwością  wprowadzić w życie jako element codziennego  funkcjonowania  w kuchni. Dbanie o planetę nie jest takie trudne! Powyższa lista jest bardzo dobrym punktem wyjścia przy wprowadzaniu nowych eko-nawyków;  zrezygnowanie z choćby jednego plastikowego opakowania jest małym krokiem dla nas, ale wielkim dla dobra naszej planety, niezwykle satysfakcjonującym. Zachęcamy do podjęcia tych małych kroczków i wprowadzenia zmian, by wspólne zadbać o nasze otoczenie.

Podobne artykuły

rodzaje kuchni
czysta biała kuchnia
mała kuchnia