Sezonowa zupa grzybowa

Sezonowa zupa grzybowa

Sezon grzybowy w tym roku wyjątkowo dopisał! Lasy, jak Polska długa i szeroka, odwiedzały dosłownie całe pielgrzymki grzybiarzy doświadczonych, oraz tych trochę mniej, w wieku starszym, jak i tych raczkujących. Stąd zapewne teraz sporo z nas ma wypełnione po brzegi zamrażarki grzybami mrożonymi albo słoiki grzybami suszonymi. Niezależnie od sposobu przechowywania grzybów, przydadzą nam się nie tylko na Wigilię, ale też podczas krótkich jesiennych dni i długich chłodnych wieczorów. Oprócz sosów do makaronów, możemy z nich na przykład sporządzić pyszną zupę grzybową. Przepisów na taka zupę jest zapewne tyle co grzybiarzy w lasach w tym roku, ale my chcieliśmy podzielić się naszym ulubionym, sprawdzonym, przekazywanym rodzinie, przyjaciołom i znajomym – dlatego wiemy, że smakuje wszystkim!

Składniki

Zupa jest dziecinnie prosta i potrzebujemy do niej tylko tych składników:

  • 1  cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ kg ziemniaków
  • 300 g grzybów (różnych, suszonych lub mrożonych)
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • natka pietruszki
  • 150 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Jeśli grzyby są zamrożone, rozmrażamy je, tak by dały się pokroić na kawałki (nie musimy ich rozmrażać jeśli były zamrożone w kawałkach).
  • Cebulkę kroimy drobno, w dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę, a na nich podsmażamy cebulę. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażymy przez kilka minut co chwilę mieszając.
  • Dodajemy opłukane i pokrojone na kawałki grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy co chwilę, smażymy przez kilka minut. Wlewamy wino (jeśli zdecydujemy się go użyć) i gotujemy przez chwilę.
  • Wlewamy gorący bulion i gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Śmietanę jak zawsze hartujemy, to znaczy dodajemy do niej najpierw powoli kilka łyżek gorącej zupy i energicznie mieszamy. Następnie strumieniem wlewamy do garnka cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dla dbających o linię: śmietanę pomijamy, ewentualnie zastępujemy jogurtem (greckim).

Dla wielbicieli makaronu: z ziemniaków można zrezygnować i zastąpić je makaronem, na przykład tagliatelle, a zupę ozdobić płatami parmezanu.

Dla dzieci (i niektórych dorosłych): niektórzy wolą zupy w formie kremu; powyższe składniki wystarczy wtedy zblendować do pożądanego stopnia aksamitności i gotowe!

Smacznego!

Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!

Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.

Przejdź do Testu

Podobne artykuły

Przegląd prywatności
Culina 3D

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.

Ciasteczka stron trzecich

Ta strona korzysta z Google Analytics oraz Google Ads do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.