fbpx

Sezonowa zupa grzybowa

Sezonowa zupa grzybowa

Sezon grzybowy w tym roku wyjątkowo dopisał! Lasy, jak Polska długa i szeroka, odwiedzały dosłownie całe pielgrzymki grzybiarzy doświadczonych, oraz tych trochę mniej, w wieku starszym, jak i tych raczkujących. Stąd zapewne teraz sporo z nas ma wypełnione po brzegi zamrażarki grzybami mrożonymi albo słoiki grzybami suszonymi. Niezależnie od sposobu przechowywania grzybów, przydadzą nam się nie tylko na Wigilię, ale też podczas krótkich jesiennych dni i długich chłodnych wieczorów. Oprócz sosów do makaronów, możemy z nich na przykład sporządzić pyszną zupę grzybową. Przepisów na taka zupę jest zapewne tyle co grzybiarzy w lasach w tym roku, ale my chcieliśmy podzielić się naszym ulubionym, sprawdzonym, przekazywanym rodzinie, przyjaciołom i znajomym – dlatego wiemy, że smakuje wszystkim!

Składniki

Zupa jest dziecinnie prosta i potrzebujemy do niej tylko tych składników:

  • 1  cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ kg ziemniaków
  • 300 g grzybów (różnych, suszonych lub mrożonych)
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • natka pietruszki
  • 150 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Jeśli grzyby są zamrożone, rozmrażamy je, tak by dały się pokroić na kawałki (nie musimy ich rozmrażać jeśli były zamrożone w kawałkach).
  • Cebulkę kroimy drobno, w dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę, a na nich podsmażamy cebulę. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażymy przez kilka minut co chwilę mieszając.
  • Dodajemy opłukane i pokrojone na kawałki grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy co chwilę, smażymy przez kilka minut. Wlewamy wino (jeśli zdecydujemy się go użyć) i gotujemy przez chwilę.
  • Wlewamy gorący bulion i gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Śmietanę jak zawsze hartujemy, to znaczy dodajemy do niej najpierw powoli kilka łyżek gorącej zupy i energicznie mieszamy. Następnie strumieniem wlewamy do garnka cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dla dbających o linię: śmietanę pomijamy, ewentualnie zastępujemy jogurtem (greckim).

Dla wielbicieli makaronu: z ziemniaków można zrezygnować i zastąpić je makaronem, na przykład tagliatelle, a zupę ozdobić płatami parmezanu.

Dla dzieci (i niektórych dorosłych): niektórzy wolą zupy w formie kremu; powyższe składniki wystarczy wtedy zblendować do pożądanego stopnia aksamitności i gotowe!

Smacznego!

Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!

Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.

Przejdź do Testu

Podobne artykuły