fbpx

Spiżarnia w kuchni – jak ją urządzić? Porady i inspiracje

Spiżarnia w nowoczesnej kuchni może mieć ogromny wpływ na organizację pracy, a co za tym idzie, utrzymanie porządku w pomieszczeniu. Nie tylko zapewnia dodatkowe rozwiązanie w zakresie przechowywania żywności, sprzętu kuchennego, ale także pomaga w planowaniu zdrowych posiłków. Spiżarnia w małej kuchni jest ogromnym atutem i powinna być odpowiednio zorganizowana. Ważne jest, aby pomyśleć o tym, które przedmioty lub produkty są najczęściej używane, tak aby umieścić je w zasięgu ręki. Spiżarnie powinny być też podzielone na sekcje z uwzględnieniem rodzajów żywności, a także wszelkich innych przedmiotów potrzebnych w kuchni. Odpowiedni projekt zapewni zarówno przestrzeń praktyczną, jak i estetyczną.

Funkcjonalna spiżarnia ukryta w kuchni

Nowoczesna spiżarnia w kuchni to unikalne rozwiązanie magazynowe, które pomoże utrzymać porządek. Pozwala na przechowywanie większych ilości produktów żywnościowych, w tym konserw i suchych produktów, jak również urządzeń kuchennych, takich jak mikser, blender, czy, coraz częściej Thermomix. Spiżarnia zapewnia optymalne wykorzystanie przestrzeni. Niezależnie od wielkości Państwa spiżarni, istnieje wiele sposobów na jej idealne zorganizowanie.

Uporządkuj według kategorii

Pierwszym krokiem jest podzielenie wszystkich produktów na kategorie, takie jak konserwy, składniki do pieczenia, przyprawy itp. Po skategoryzowaniu wszystkich przedmiotów będzie Wam o wiele łatwiej znaleźć i uzyskać dostęp do tego, czego potrzebujecie. Możecie nawet rozważyć oznaczenie każdej półki, aby każdy domownik wiedział, gdzie znajdują się konkretne artykuły.

Wydziel sekcje na często używane produkty

Jeśli istnieją produkty, których używacie regularnie, warto stworzyć dla nich specjalne sekcje w spiżarni. Na przykład, jeśli często jesz na śniadanie płatki śniadaniowe lub owsiankę, rozważcie wydzielenie półki tylko na te składniki, tak aby były w zasięgu ręki.

Przechowuj nieużywane przedmioty poza zasięgiem wzroku

Niektóre przedmioty, których nie używacie zbyt często, nie muszą leżeć w widocznym miejscu. Czy są to zakupy hurtowe, czy sezonowe dekoracje spożywcze, które wykorzystujesz tylko w określonych porach roku, mogą być przechowywane w koszach, na górnych półkach spiżarni. W ten sposób nie tylko zwolni się miejsce na częściej używane artykuły, ale również spiżarnia będzie wyglądała bardziej schludnie.

Kuchnia ze spiżarnią

Urządzanie nowoczesnej spiżarni nie musi być trudne. Przy odrobinie planowania i odpowiedniej organizacji, wszystkie Wasze kuchenne niezbędniki będą starannie  przechowywane, a kuchnia pozostanie estetyczna. Szafa-spiżarnia w kuchni to doskonały sposób na magazynowanie większych ilości żywności i urządzeń kuchennych. Jest ona szczególnie przydatna w mniejszych kuchniach, które nie mają wystarczającej przestrzeni w szafkach. W zależności od potrzeb i preferencji projektowych możecie  stworzyć różne konfiguracje w obrębie szafy- spiżarni, decydując się na konkretną wielkość i kształt szuflad, czy półek. W końcu chodzi o to, aby Wasz czas spędzony na gotowaniu w kuchni był bardziej efektywny i miło spędzony.

Podobne artykuły