Sprawdzona zupa szparagowa

Sezon szparagowy w pełni więc dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem na zupę szparagową. Zupa łatwa do przygotowania i niebywale smaczna! Szeroki wachlarz możliwości jeśli chodzi o dodatki sprawia, że zupa nigdy się nie znudzi.

Składniki

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 litr bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa mielona

Dodatki (do wyboru):

  • szczypiorek,
  • koperek,
  • gotowane jajko,
  • grzanki czosnkowe,
  • grzanki z serem,
  • ser feta lub camembert.

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie i maśle przez kilka minut, najlepiej w garnku z grubym dnem (w jednym naczyniu powstaje cała zupa). Cebulę siekamy, czosnek kroimy na pół i dodajemy do ziemniaków. Razem smażymy około 3 minuty.

Odcinamy lub odrywamy końce szparagów (same złamią się mniej więcej w 1/3 długości) i odkładamy (nie będą nam potrzebne w tym przepisie, ale zamiast je wyrzucać, polecamy wykorzystać je na przykład do zrobienia wywaru czy bulionu szparagowego) a główki odcinamy. Tę pozostałą , środkową część szparagów, obieramy.

Do ziemniaków, cebuli i czosnku dodajemy podgrzany bulion, zagotowujemy i gotujemy do miękkości ziemniaków czyli około 10 minut. Wrzucamy także szparagi (bez główek), zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy główki szparagów; całość gotujemy przez około jedną minutę.

Śmietanę hartujemy w osobnym naczyniu i stopniowo dodajemy do zupy.

Zupę serwujemy zależnie od upodobań:

  • z koperkiem
  • posiekanym szczypiorkiem,
  • ugotowanym i pokrojonym jajkiem,
  • grzankami czosnkowymi,
  • grzankami z serem,
  • serem feta,
  • serem camembert.

Smacznego!

Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!

Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.

Przejdź do Testu

Related Blogs

Posted by Tworczesky | 29 maja 2020
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – przepis wyśmienity!
Ten przepis kochają zarówno seniorzy jaki i Ci najmniejsi. Gdy trwa sezon na rabarbar a w naszym domu zbliża się weekend i czas na słodkie desery, domownicy zawsze proszą o...
Posted by Tworczesky | 12 grudnia 2019
Świąteczny piernik
2 szklanki mąki pszennej (300 g) ¾ szklanki cukru (białego lub brązowego) 150 g miodu 125 g masła 3 małe jajka lub 2 duże (L) 250 ml mleka 1,5 łyżki...
Posted by Tworczesky | 15 listopada 2019
Sezonowa zupa grzybowa
Sezon grzybowy w tym roku wyjątkowo dopisał! Lasy, jak Polska długa i szeroka, odwiedzały dosłownie całe pielgrzymki grzybiarzy doświadczonych, oraz tych trochę mniej, w wieku starszym, jak i tych raczkujących....