Sezon szparagowy w pełni więc dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem na zupę szparagową. Zupa łatwa do przygotowania i niebywale smaczna! Szeroki wachlarz możliwości jeśli chodzi o dodatki sprawia, że zupa nigdy się nie znudzi.
Składniki
Składniki:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 litr bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- ½ kg ziemniaków
- ½ szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa mielona
Dodatki (do wyboru):
- szczypiorek,
- koperek,
- gotowane jajko,
- grzanki czosnkowe,
- grzanki z serem,
- ser feta lub camembert.
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie i maśle przez kilka minut, najlepiej w garnku z grubym dnem (w jednym naczyniu powstaje cała zupa). Cebulę siekamy, czosnek kroimy na pół i dodajemy do ziemniaków. Razem smażymy około 3 minuty.
Odcinamy lub odrywamy końce szparagów (same złamią się mniej więcej w 1/3 długości) i odkładamy (nie będą nam potrzebne w tym przepisie, ale zamiast je wyrzucać, polecamy wykorzystać je na przykład do zrobienia wywaru czy bulionu szparagowego) a główki odcinamy. Tę pozostałą , środkową część szparagów, obieramy.
Do ziemniaków, cebuli i czosnku dodajemy podgrzany bulion, zagotowujemy i gotujemy do miękkości ziemniaków czyli około 10 minut. Wrzucamy także szparagi (bez główek), zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy główki szparagów; całość gotujemy przez około jedną minutę.
Śmietanę hartujemy w osobnym naczyniu i stopniowo dodajemy do zupy.
Zupę serwujemy zależnie od upodobań:
- z koperkiem
- posiekanym szczypiorkiem,
- ugotowanym i pokrojonym jajkiem,
- grzankami czosnkowymi,
- grzankami z serem,
- serem feta,
- serem camembert.
Smacznego!
Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!
Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.