Sprawdzona zupa szparagowa

Sezon szparagowy w pełni więc dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem na zupę szparagową. Zupa łatwa do przygotowania i niebywale smaczna! Szeroki wachlarz możliwości jeśli chodzi o dodatki sprawia, że zupa nigdy się nie znudzi.

Składniki

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 litr bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa mielona

Dodatki (do wyboru):

  • szczypiorek,
  • koperek,
  • gotowane jajko,
  • grzanki czosnkowe,
  • grzanki z serem,
  • ser feta lub camembert.

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie i maśle przez kilka minut, najlepiej w garnku z grubym dnem (w jednym naczyniu powstaje cała zupa). Cebulę siekamy, czosnek kroimy na pół i dodajemy do ziemniaków. Razem smażymy około 3 minuty.

Odcinamy lub odrywamy końce szparagów (same złamią się mniej więcej w 1/3 długości) i odkładamy (nie będą nam potrzebne w tym przepisie, ale zamiast je wyrzucać, polecamy wykorzystać je na przykład do zrobienia wywaru czy bulionu szparagowego) a główki odcinamy. Tę pozostałą , środkową część szparagów, obieramy.

Do ziemniaków, cebuli i czosnku dodajemy podgrzany bulion, zagotowujemy i gotujemy do miękkości ziemniaków czyli około 10 minut. Wrzucamy także szparagi (bez główek), zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy główki szparagów; całość gotujemy przez około jedną minutę.

Śmietanę hartujemy w osobnym naczyniu i stopniowo dodajemy do zupy.

Zupę serwujemy zależnie od upodobań:

  • z koperkiem
  • posiekanym szczypiorkiem,
  • ugotowanym i pokrojonym jajkiem,
  • grzankami czosnkowymi,
  • grzankami z serem,
  • serem feta,
  • serem camembert.

Smacznego!

Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!

Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.

Przejdź do Testu

Related Blogs

Posted by Tworczesky | 27 sierpnia 2019
Jeszcze jeden sposób na upały: lodowy sorbet!
Nasz ostatni wpis w „Inspiracjach” Chłodnik - sposób na upały spotkał się z bardzo życzliwym przyjęciem i był często komentowany. Przepis na chłodnik się sprawdził, a że pojawiły się prośby...
Posted by Tworczesky | 25 lipca 2019
Chłodnik – sposób na upały!
Kolejna fala upałów przed nami. Jednym ze sposobów na ochronę przed niechcianymi skutkami wysokich temperatur jest odpowiednie odżywianie. Nic tak nie pomoże nam ‘schłodzić’ naszego organizmu jak pyszny chłodnik. Poza...
Posted by Tworczesky | 2 kwietnia 2019
Tradycyjny mazurek wielkanocny
Święta Wielkanocne tuż tuż… Jeśli przygotowujemy się do nich w sposób tradycyjny, zapraszając do wspólnego stołu rodzinę i przyjaciół, zapewne sporo czasu spędzimy w kuchni. Aby okres ten był przyjemny...