Świąteczny piernik

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • ¾ szklanki cukru (białego lub brązowego)
  • 150 g miodu
  • 125 g masła
  • 3 małe jajka lub 2 duże (L)
  • 250 ml mleka
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kawy zbożowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • słoiczek powideł do przełożenia
  • masło i mąka (pszenna lub razowa)/otręby do wysmarowania i posypania formy
  • polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30% oraz 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (zgodnie z upodobaniami)

Przygotowanie

Wykonanie tego niebiańskiego piernika jest banalnie proste, a co za tym idzie szybkie, dlatego od razu nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C (górę i dół bez termoobiegu) a keksówkę o długości do 30 cm (piernik znacznie urośnie) smarujemy masłem i posypujemy otrębami, mąką razową lub zwykłą białą mąką.

W dużym garnku (istotne aby był szeroki, a nie wysoki) roztapiamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy. Cały czas trzymając garnek na małym ogniu, dodajemy powidła, przyprawę korzenną lub piernikową i kakao. Mieszamy około minutę.

Ostrożnie zdejmujemy garnek z gorąca masą z ognia, chwilkę studzimy i dodajemy sodę, kawę zbożową (jeśli używamy) mleko oraz roztrzepane jajka. Pieniąca się masę mieszamy energicznie łyżką i cały czas mieszając dodajemy powoli przesianą wcześniej mąkę, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka, bez grudek.

Przelewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Studzimy całkowicie i przekrawamy piernik wzdłuż na pół (można też na trzy części), po czym przekładamy powidłami.

Przełożony piernik możemy polać polewą. W tym celu w garnuszku zagotowujemy śmietankę, garnek odstawiamy z ognia i dodajemy do niej połamaną w kosteczkę czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.  Polewę studzimy i polewamy nią piernik.

SMACZNEGO!

Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!

Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.

Przejdź do Testu

Related Blogs

Posted by Tworczesky | 29 maja 2020
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – przepis wyśmienity!
Ten przepis kochają zarówno seniorzy jaki i Ci najmniejsi. Gdy trwa sezon na rabarbar a w naszym domu zbliża się weekend i czas na słodkie desery, domownicy zawsze proszą o...
Posted by Tworczesky | 15 listopada 2019
Sezonowa zupa grzybowa
Sezon grzybowy w tym roku wyjątkowo dopisał! Lasy, jak Polska długa i szeroka, odwiedzały dosłownie całe pielgrzymki grzybiarzy doświadczonych, oraz tych trochę mniej, w wieku starszym, jak i tych raczkujących....
Posted by Tworczesky | 27 sierpnia 2019
Jeszcze jeden sposób na upały: lodowy sorbet!
Nasz ostatni wpis w „Inspiracjach” Chłodnik - sposób na upały spotkał się z bardzo życzliwym przyjęciem i był często komentowany. Przepis na chłodnik się sprawdził, a że pojawiły się prośby...