Świąteczny piernik

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • ¾ szklanki cukru (białego lub brązowego)
  • 150 g miodu
  • 125 g masła
  • 3 małe jajka lub 2 duże (L)
  • 250 ml mleka
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kawy zbożowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • słoiczek powideł do przełożenia
  • masło i mąka (pszenna lub razowa)/otręby do wysmarowania i posypania formy
  • polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30% oraz 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (zgodnie z upodobaniami)

Przygotowanie

Wykonanie tego niebiańskiego piernika jest banalnie proste, a co za tym idzie szybkie, dlatego od razu nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C (górę i dół bez termoobiegu) a keksówkę o długości do 30 cm (piernik znacznie urośnie) smarujemy masłem i posypujemy otrębami, mąką razową lub zwykłą białą mąką.

W dużym garnku (istotne aby był szeroki, a nie wysoki) roztapiamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy. Cały czas trzymając garnek na małym ogniu, dodajemy powidła, przyprawę korzenną lub piernikową i kakao. Mieszamy około minutę.

Ostrożnie zdejmujemy garnek z gorąca masą z ognia, chwilkę studzimy i dodajemy sodę, kawę zbożową (jeśli używamy) mleko oraz roztrzepane jajka. Pieniąca się masę mieszamy energicznie łyżką i cały czas mieszając dodajemy powoli przesianą wcześniej mąkę, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka, bez grudek.

Przelewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Studzimy całkowicie i przekrawamy piernik wzdłuż na pół (można też na trzy części), po czym przekładamy powidłami.

Przełożony piernik możemy polać polewą. W tym celu w garnuszku zagotowujemy śmietankę, garnek odstawiamy z ognia i dodajemy do niej połamaną w kosteczkę czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.  Polewę studzimy i polewamy nią piernik.

SMACZNEGO!

Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!

Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.

Przejdź do Testu

Related Blogs

Posted by Tworczesky | 15 listopada 2019
Sezonowa zupa grzybowa
Sezon grzybowy w tym roku wyjątkowo dopisał! Lasy, jak Polska długa i szeroka, odwiedzały dosłownie całe pielgrzymki grzybiarzy doświadczonych, oraz tych trochę mniej, w wieku starszym, jak i tych raczkujących....
Posted by Tworczesky | 27 sierpnia 2019
Jeszcze jeden sposób na upały: lodowy sorbet!
Nasz ostatni wpis w „Inspiracjach” Chłodnik - sposób na upały spotkał się z bardzo życzliwym przyjęciem i był często komentowany. Przepis na chłodnik się sprawdził, a że pojawiły się prośby...
Posted by Tworczesky | 25 lipca 2019
Chłodnik – sposób na upały!
Kolejna fala upałów przed nami. Jednym ze sposobów na ochronę przed niechcianymi skutkami wysokich temperatur jest odpowiednie odżywianie. Nic tak nie pomoże nam ‘schłodzić’ naszego organizmu jak pyszny chłodnik. Poza...