Święta Wielkanocne tuż tuż… Jeśli przygotowujemy się do nich w sposób tradycyjny, zapraszając do wspólnego stołu rodzinę i przyjaciół, zapewne sporo czasu spędzimy w kuchni. Aby okres ten był przyjemny i nieśpieszny, oprócz świetnie zorganizowanego miejsca pracy w kuchni i odpowiedniego sprzętu, przydadzą nam się też sprawdzone przepisy kulinarne. Zapewne większość z nas zdecyduje się upiec tradycyjne mazurki. Spieszymy podzielić się z Wami przepisem na mazurek odziedziczonym przez naszego managera po jego babci i mamie
Rewelacyjny, kruchy, maślany spód to jego sekret. Nadzienie może być dowolne, według upodobań, bo przecież mazurek pokrywa się różnego rodzaju masą: może być to masa kajmakowa, migdałowa, marmolada lub dżem. Tradycyjnie, mazurki było bogato zdobione. Efekt ten uzyskuje się przez udekorowanie wierzchu mazurka suszonymi owocami, orzechami, migdałami, lukrem (z których możemy ułożyć napis lub rysunek). Takie pięknie zdobione, pyszne mazurki to radość dla oczu i podniebienia. Spróbujcie tego przepisu.
Składniki
Ciasto kruche (polecamy formę prostokątną 20×30 cm; dla tych, którzy wolą okrągłego mazurka: forma o średnicy 24-26 cm
ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
120 g masła (najlepiej zimnego)
50 g cukru
szczypta soli
1 żółtko
masa kajmakowa:
puszka masy kajmakowej
migdały, płatki migdałów, orzechy, rodzynki, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Przygotowanie
Po przesianiu mąki, dodajemy masło i siekamy nożem do powstania kruszonki, lub robimy to za pomocą miksera. Dodajemy resztę składników, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 do 60 minut. Piekarnik nagrzewany do 200ºC.
Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim blaszkę. Wokół ciasta możemy ulepić warkocz lub zrobić „kratkę”, którą później wypełnimy nadzieniem. Pieczemy około 20 minut na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu, ciasto należy dobrze wystudzić zanim wyłożymy na nim na przykład masę kajmakową.
W dzisiejszych czasach możemy skorzystać z gotowej masy kajmakowej, co znacznie przyspieszy proces przygotowania mazurka; tym bardziej że na rynku dostępne są takie masy kajmakowe, które w swoim składzie mają tylko mleko i cukier. Masę dekorujemy bakaliami. Niewątpliwą zaletą takiego mazurka jest to, że może być przechowywany przez kilka dni. Zwykle znika jednak pierwszego dnia. Pysznych Świąt!
Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!
Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.