Jest mnóstwo przepisów na zupę-krem z białych szparagów. Sporo z nich przetestowaliśmy, ale ten okazał się najlepszy! Rok temu polecaliśmy Państwu krem z zielonych szparagów; wielu z Was go wypróbowało i byliście zachwyceni:
Teraz wypróbujcie przepis na krem z białych szparagów. Też Was nie zawiedzie
Składniki
Zupa krem z białych szparagów
Zupa jest dziecinnie prosta i potrzebujemy do niej tylko tych składników:
- 2 pęczki białych świeżych szparagów (około 1000 g)
- około 50 g cebuli, najlepiej szalotki
- 15 g masła
- 700 – 1000 g bulionu warzywnego (według uznania; im więcej bulionu tym rzadszy krem)
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki świeżo startej lub zmielonej gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- 80 g śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
- Szparagi myjemy i odłamujemy grube zdrewniałe końcówki (około 3-4 cm), które wykorzystujemy na przykład do ugotowania bulionu warzywnego lub drobiowego (według własnego ulubionego przepisu).
- Łodygi obieramy i kroimy na 2 cm kawałki.
- Główki szparagów odkładamy (oddzielając je od pokrojonych łodyżek).
- Cebulę drobno siekamy.
- Połowę masła roztapiamy w garnku i dodajemy do niego cebulę. Smażymy ją chwilę, tak by się zeszkliła.
- Dodajemy szparagi (oprócz główek) oraz drugą połowę masła i smażymy szparagi na małym ogniu około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Mieszamy dokładnie.
- Następnie wlewamy do garnka gorący bulion, zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
- Dodajemy główki szparagów i gotujmy kolejne 3 minuty.
- Zupę miksujemy na gładki krem blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym. W trakcie miksowania dodajemy śmietankę.
Krem możemy podawać z podprażonymi płatkami migdałów, z rukolą, czipsami z szynki parmeńskiej a także z natką pietruszki; według osobistych preferencji.
Smacznego!
Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!
Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.