fbpx

Zupa krem z białych szparagów

Jest mnóstwo przepisów na zupę-krem z białych szparagów. Sporo z nich przetestowaliśmy, ale ten okazał się najlepszy! Rok temu polecaliśmy Państwu krem z zielonych szparagów; wielu z Was go wypróbowało i byliście zachwyceni:

Sprawdzona zupa szparagowa

Teraz wypróbujcie przepis na krem z białych szparagów. Też Was nie zawiedzie

Składniki

Zupa jest dziecinnie prosta i potrzebujemy do niej tylko tych składników:

  • 2 pęczki białych świeżych szparagów (około 1000 g)
  • około 50 g cebuli, najlepiej szalotki
  • 15 g masła
  • 700 – 1000 g bulionu warzywnego (według uznania; im więcej bulionu tym rzadszy krem)
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki świeżo startej lub zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • 80 g śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

  • Szparagi myjemy i odłamujemy grube zdrewniałe końcówki (około 3-4 cm), które wykorzystujemy na przykład do ugotowania bulionu warzywnego lub drobiowego (według własnego ulubionego przepisu).
  • Łodygi obieramy i kroimy na 2 cm kawałki.
  • Główki szparagów odkładamy (oddzielając je od pokrojonych łodyżek).
  • Cebulę drobno siekamy.
  • Połowę masła roztapiamy w garnku i dodajemy do niego cebulę. Smażymy ją chwilę, tak by się zeszkliła.
  • Dodajemy szparagi (oprócz główek) oraz drugą połowę masła i smażymy szparagi na małym ogniu około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Mieszamy dokładnie.
  • Następnie wlewamy do garnka gorący bulion, zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
  • Dodajemy główki szparagów i gotujmy kolejne 3 minuty.
  • Zupę miksujemy na gładki krem blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym. W trakcie miksowania dodajemy śmietankę.

Krem możemy podawać z podprażonymi płatkami migdałów, z rukolą, czipsami z szynki parmeńskiej a także z natką pietruszki; według osobistych preferencji.

Smacznego!

Wykonaj nasz test i poznaj swoją wymarzoną kuchnię!

Przed podjęciem decyzji o zakupie kuchni warto zacząć od określenia swoich gustów i potrzeb. Zachęcamy do wypełnienia specjalnego quizu, na podstawie odpowiedzi nasi eksperci przygotują dopasowane indywidualne dla Państwa wskazówki.

Przejdź do Testu

Related Blogs

Posted by Tworczesky | 29 maja 2020
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – przepis wyśmienity!
Ten przepis kochają zarówno seniorzy jaki i Ci najmniejsi. Gdy trwa sezon na rabarbar a w naszym domu zbliża się weekend i czas na słodkie desery, domownicy zawsze proszą o...
Posted by Tworczesky | 12 grudnia 2019
Świąteczny piernik
2 szklanki mąki pszennej (300 g) ¾ szklanki cukru (białego lub brązowego) 150 g miodu 125 g masła 3 małe jajka lub 2 duże (L) 250 ml mleka 1,5 łyżki...
Posted by Tworczesky | 15 listopada 2019
Sezonowa zupa grzybowa
Sezon grzybowy w tym roku wyjątkowo dopisał! Lasy, jak Polska długa i szeroka, odwiedzały dosłownie całe pielgrzymki grzybiarzy doświadczonych, oraz tych trochę mniej, w wieku starszym, jak i tych raczkujących....