fbpx

Jak utrzymać porządek kuchni?

Utrzymywanie porządku w kuchni – jak zadbać o czystość na blatach, kuchenkach i szafkach w kuchni?

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w naszym domu, dlatego warto zadbać o jej czystość i organizację. Porządek w kuchni jest ważny nie tylko ze względu na zachowanie higieny, ale również dlatego, że pozwala uniknąć chaosu podczas gotowania. Kiedy wszystko jest na swoim miejscu, gotowanie staje się przyjemniejsze: łatwiej znaleźć potrzebne składniki i narzędzia, co pozwala zaoszczędzić czas oraz uniknąć zbędnej frustracji. Postanowiliśmy dziś zebrać w tym wpisie kilka prostych wskazówek, które  podpowiedzą Wam jak utrzymać porządek w kuchni i zorganizować ją tak, aby wszelkie kuchenne czynności stały się jeszcze przyjemniejsze.

Segregacja odpadów

Jednym z podstawowych czynników przyczyniających się do utrzymania czystości i porządku w kuchni są odpowiednio segregowane odpady. Z pomocą przychodzą nam coraz bardziej funkcjonalne i specjalnie projektowane przestrzenie w szafkach z pojemnikami na śmieci, które niezwykle ułatwiają segregację, a jednocześnie prezentują się estetycznie i nowocześnie. Kosz z systemem sortowania to w dzisiejszym świecie podstawa dbałości o środowisko. W zależności od wielkości kuchni, można się zdecydować na różne rozmiary i kombinacje sortowników. Do wyboru mamy pojemniki stojące w szafkach, eleganckie pojemniki stalowe na nóżkach stojące poza szafkami, jak również pojemniki zawieszane na drzwiach szafki lub ścianie. Funkcjonalnych rozwiązań pojawia się coraz więcej, a dzięki nim nawet pojemniki na odpady mogą się estetycznie prezentować.

Pojemniki wielorazowego użytku

Ogromne znaczenie ma rodzaj pojemników, w których przechowujemy żywność.  Aby uchronić przed wilgocią i przedłużyć świeżość suchych produktów (mąki, kasze, ryże, płatki, makarony, bułka tarta) powinniśmy przechowywać je w szczelnych, najlepiej szklanych pojemnikach. Pozwoli nam to również uniknąć pojawienia się w kuchni czy spiżarce moli spożywczych, które są „miłośnikami” produktów zbożowych. Bardzo przydatnym rozwiązaniem są pojemniki modułowe, które można umieścić jeden na drugim – charakteryzują się tym, że mają różne wielkości oraz pojemności, co pomaga w układaniu rzeczy w szafkach, oszczędzając przy tym miejsce. Dodatkowo warto zainwestować w pojemniki na przyprawy, które pomogą uniknąć nam rozsypania zawartości, czy przerwania torebki z przyprawami, które często i tak wyglądają nieestetycznie. Ich koszt nie jest duży, są łatwo dostępne, a stanowią ogromne ułatwienie podczas pracy w kuchni.

Mata do suszenia naczyń

Matę do suszenia naczyń warto posiadać nawet jeśli ma się zmywarkę, ponieważ nie wszystkie naczynia i narzędzia nadają się do mycia w zmywarce, jak np. patelnie czy garnki posiadające nieprzywierające powłoki – wysoka temperatura mogłaby niekorzystnie wpłynąć na powłokę. Jeśli mata będzie odpowiednio dopasowana, to z powodzeniem pełni  rolę również estetyczną. Maty mogą być plastikowe, metalowe, w różnych kolorach , stojące lub takie, które można zwinąć, gdy nie dysponujemy dużą przestrzenią w kuchni.

Organizery

Bardzo istotną rolę w organizacji kuchni odgrywają również organizery – to one pomagają nam uporządkować nieestetycznie porozrzucane ścierki i gąbeczki, poukładać przyprawy, zachować porządek w szufladach z naczyniami, czy sztućcami. Warto w nie zainwestować, bo dzięki nim łatwiej zachować estetykę w kuchni. Butelkę z płynem do naczyń można śmiało zamienić na dozownik zamontowany w zlewie lub na blacie, najlepiej w tym samym kolorze.

Szafki narożne

Szafki narożne to rozwiązanie cieszące się ogromną popularnością – dzięki nim znika problem związany z zagospodarowaniem trudno dostępnej przestrzeni w rogach szafek dolnych. Specjalnie zaprojektowane mechanizmy znacznie ułatwiają dostęp do ich zawartości – nawet do tych najgłębszych zakamarków – bo  „wyjeżdża” ona w całości na koszach/tacach, które zostały odpowiednio wyprofilowane i mamy dostęp do wszystkiego, bez potrzeby „nurkowania”  w szafkę.

Utrzymywanie czystości

Ostatnia już dziś wskazówka jest dość oczywista i wszystkim znana, ale zawsze warta wspomnienia – w kuchni warto utrzymywać czystość regularnie. Dzięki temu nawykowi choćby czyszczenie sprzętów AGD będzie łatwiejsze; regularne usuwanie kamiennego osadu ze zlewozmywaka i kranu sprawi, że czynność ta nie będzie długo trwała. Pojawiło się również dużo sprzętów wspomagających sprzątanie kuchni, jak choćby czyściki, które dzięki parze wodnej emitowanej pod dużym ciśnieniem, potrafią dotrzeć do miejsc trudno dostępnych i doskonale radzą sobie z tłuszczem, brudem oraz bakteriami, które giną pod wpływem wysokiej temperatury. Kolejną podstawową radą jest zmywanie – róbmy to od razu, na bieżąco, a utrzymanie porządku będzie o wiele łatwiejsze (i czystych talerzy nigdy nie zabraknie!).

Oto kilka sposobów, które znacząco poprawiają organizację w kuchni, ułatwiają pracę oraz pomagają uniknąć frustracji, która pojawia się, gdy nie można czegoś znaleźć przez bałagan. Jesteśmy przekonani, że czysta i uporządkowana kuchnia, to miejsce, w którym jeszcze przyjemniej spędzamy czas.

Podobne artykuły

kuchnia w małym mieszkaniu
kuchnia w domku letniskowym
projektowanie kuchni na wymiar