Inspiracje

Podczas planowania, projektowania i aranżowania kuchni pojawia się wiele dylematów i kwestii do przemyślenia. Klienci często zastanawiają się nad wyborem odpowiedniej kolorystyki, szukają nowoczesnych rozwiązań, rozważają wybór mebli na wymiar, odpowiednich uchwytów, materiałów, tworzyw, dodatków. Pragniemy towarzyszyć naszym Klientom w tej projektowej podróży i jak najbardziej ułatwić wszelkie podejmowanie decyzji oraz uprzyjemnić proces tworzenia kuchni marzeń. Z tego powodu powstał blog Culina 3D Inspiracje – dzielimy się tutaj wiedzą gromadzoną przez lata oraz doświadczeniem mającym wspomóc Klientów w całym kuchennym zawirowaniu. Poruszamy tematy wynikające z potrzeb naszych Klientów – od małych kuchni w bloku, poprzez zestawienia kuchni nowoczesnych i tradycyjnych, białych i czarnych, nowoczesnych rozwiązań i projektowania oświetlenia, na wyśmienitych przepisach kończąc. W wyniku inspiracji powstają wielkie rzeczy – zapraszamy!

Drewniana kuchnia na wymiar od culina3d
Kuchnia w czasie pandemii

Kuchnia w czasie pandemii Ponad rok temu rzeczywistość mocno nas zaskoczyła. Do tego stopnia, że zmusiła nas do pozostania w domach. Pracujemy i uczymy się przynajmniej w części zdalnie, co powoduje pewne konsekwencje. Jedną z nich jest konieczność częstszego przygotowywania posiłków choćby dlatego, że nasze dzieci pozostały w domach i nie korzystają ze szkolnej stołówki,...

Jak czyścić meble kuchenne? (część 1. – FRONTY)

To jedno z tych pytań, które nasi Klienci zadają nam bardzo często. Oczywiście, wszystko zależy od rodzaju materiału, z którego wykonane są nasze meble. Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych rad dotyczących pielęgnacji i konserwacji frontów. Warto z nich skorzystać po to by Państwa nowa kuchnia służyła długie lata i spełniała Państwa oczekiwania. W pierwszej części zajmiemy...

Nowy Rok! Nowe (EKO)postanowienia!

Na początku nowego roku wielu z nas robi jakieś postanowienia, czasami nawet listę takich w formie pisemnej. Okres pandemii, czyli ta zupełnie nowa i zaskakująca sytuacja, w której wszyscy się znaleźliśmy, niezależnie od tego, w jakiej części globu mieszkamy, skłonił nas do refleksji nad działaniami człowieka. Zastanawiamy się dlaczego znaleźliśmy się w takiej sytuacji i...

Drewno w kuchni cz. 2. Podłoga, ściany, fronty

Drewno w kuchni - zalety drewnianych podłóg, ścian i frontów W ostatnim artykule w naszej zakładce Inspiracje podsumowaliśmy zalety i wady posiadania drewnianych blatów w kuchni. Ale drewno możemy przecież wykorzystywać do budowy frontów, podłóg, a nawet ścian! Przyjrzyjmy się najpierw zagadnieniu bardzo kontrowersyjnemu czyli drewnianym kuchennym podłogom. Wszystkim nie od dziś wiadomo, że podłoga...

Drewno w kuchni cz. 1. Drewniane blaty

Jest wśród nas dość liczna grupa, która twierdzi, że kuchnia jest sercem domu. Nie powinno więc nikogo dziwić, że właśnie tej domowej przestrzeni poświęcamy najwięcej czasu, gdy budujemy nowy dom, urządzamy mieszkanie lub przeprowadzamy remont. Projektujemy i aranżujemy naszą kuchnię tak by spełniała nasze oczekiwania dotyczące estetyki jak i wymiaru praktycznego. Dlatego gdy decydujemy się...

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – przepis wyśmienity!

Najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką! Ten przepis kochają zarówno seniorzy jaki i Ci najmniejsi. Gdy trwa sezon na rabarbar a w naszym domu zbliża się weekend i czas na słodkie desery, domownicy zawsze proszą o to samo: „Mamo, zrób ciasto z rabarbarem i kruszonką (przez najmłodszego członka rodziny zwaną ‘kruszynką’). Na szczęście...

Kuchnia z ciemnego drewna z wyspą od culina3d
Drobiazgi w kuchni – koniec z bałaganem!

Chyba wszyscy znamy chaos panujący w kuchni wynikający z bałaganu wśród przechowywanych w niej przedmiotów. Dotyczy to szczególnie bałaganu utrzymującego się w rzeczach drobnych. Uparcie wysypujące się z torebek przyprawy, chochle i trzepaczki blokujące otwarcie szuflady; któż z nas tego nie przeżył? Nie warto się irytować i lepiej zamienić pracę w kuchni na przyjemność. Przygotowywanie...

Świąteczny piernik

2 szklanki mąki pszennej (300 g) ¾ szklanki cukru (białego lub brązowego) 150 g miodu 125 g masła 3 małe jajka lub 2 duże (L) 250 ml mleka 1,5 łyżki przyprawy korzennej lub piernikowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki kawy zbożowej (opcjonalnie) 2 łyżki powideł śliwkowych słoiczek powideł do przełożenia...

Sezonowa zupa grzybowa

Sezonowa zupa grzybowa Sezon grzybowy w tym roku wyjątkowo dopisał! Lasy, jak Polska długa i szeroka, odwiedzały dosłownie całe pielgrzymki grzybiarzy doświadczonych, oraz tych trochę mniej, w wieku starszym, jak i tych raczkujących. Stąd zapewne teraz sporo z nas ma wypełnione po brzegi zamrażarki grzybami mrożonymi albo słoiki grzybami suszonymi. Niezależnie od sposobu przechowywania grzybów,...